Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+
01:07
BetMGMBetMGM

Signal Iduna Park, Dortmund

Het Signal Iduna Stadion is de thuisbasis van de Duitse voetbalgigant Borussia Dortmund. Synoniem met zijn sfeervolle Europese avonden en met de ongeëvenaarde "Die Gelbe Wand" (De Gele Muur), is het geen verrassing dat het dit stadion een van de belangrijkste locaties is voor het Europees Kampioenschap van 2024 deze zomer.

Gedurende het maand-lange toernooi zullen er in dit iconische voetbalstadion een handvol groepswedstrijden en knock-outwedstrijden plaatsvinden, waaronder de tweede halve finale om te bepalen wie de reis naar de grote finale in Berlijn op 14 juli zal maken.

Geschiedenis van het Signal Iduna Park

Borussia Dortmund speelt sinds 1974 in het Signal Iduna Park - het jaar waarin ook het WK in Duitsland plaatsvond. In totaal huisvestte het stadion drie groepswedstrijden en een snoeiharde 'finale groepswedstrijd' tussen Nederland en Brazilië, die eindigde in 2-0 voor de Nederlanders door doelpunten van Cruijff en Neeskens.

Het stadion van Dortmund zou ook een cruciale rol spelen tijdens het Wereldkampioenschap van 2006, waar het een aantal zeer vermakelijke wedstrijden organiseerde, waaronder Brazilië tegen Ghana in de laatste 16 en Duitsland tegen Italië in de halve finales.

Op nationaal niveau kreeg Signal Iduna Park de eer om Liverpool - Alavés te huisvesten in de UEFA Cup-finale van 2001. Liverpool won de wedstrijd op spectaculaire wijze met 5-4 met een golden goal in de verlenging van Delfí Geli.

Het Signal Iduna Park heeft ook Dortmunds onwaarschijnlijke route naar de Champions League-finale in 2024 gehuisvest. Die Schwarzgelben verloren tijdens het toernooi geen enkele wedstrijd thuis, inclusief overwinningen in de knock-outfases tegen PSV, Atletico Madrid en PSG.

Welke wedstrijden worden er in Dortmund gespeeld tijdens het EK?

Het stadion van Dortmund zal zes wedstrijden organiseren tijdens het Europees Kampioenschap van 2024 - inclusief vier wedstrijden in de groepsfase. Turkije zal de meest frequente bezoeker van het Signal Iduna Park zijn, met wedstrijden tegen zowel Georgië als Portugal in Groep F. Italië en Frankrijk spelen hun laatste groepswedstrijden op deze historische locatie.

De volledige lijst van wedstrijden die zullen plaatsvinden in het Signal iduna Park Stadion:

  • Italië - Albanië (Groep B, 15 juni)

  • Turkije - Georgië (Groep F, 18 juni)

  • Turkije - Portugal (Groep F, 22 juni)

  • Frankrijk - Polen (Groep D, 25 juni)

  • Winnaar van Groep A tegen tweede plaats in Groep C (achtste finale, 29 juni)

  • Winnaar wedstrijd 47 tegen winnaar wedstrijd 48 (halve finale, 10 juli)

Locatie van het Signal Iduna Stadion in Dortmund

Het Signal Iduna Park ligt op ongeveer 3 km afstand van het stadscentrum van Dortmund en is bereikbaar via meerdere vervoermiddelen.

Met de bus

Als je de bus neemt naar het stadion van Dortmund zijn de dichtstbijzijnde haltes: de Dortmund Theodor-Fliedner-Heim (negen minuten lopen van het stadion) en de Dortmund Stadion halte (12 minuten lopen).

Met de Dortmund Stadtbahn

De Dortmund Stadtbahn, het lightrailsysteem van de stad, brengt je rechtstreeks naar het Signal Iduna Park, via de U42, U45 en U46 lijnen. Het is vermeldenswaard dat zowel U45 als U46 alleen op wedstrijddagen de halte 'Stadion' aandoen.

Met het vliegtuig

Het dichtstbijzijnde vliegveld is de luchthaven Dortmund (DOR), gelegen op ongeveer 10 km ten oosten van de stad. Er rijdt een pendelbus vanaf de luchthaven naar het treinstation Holzwickede/Dortmund Airport, waar fans de RB59 trein kunnen nemen richting Dortmund Centraal Station en uitstappen bij Signal Iduna Park.

Met de auto

Supporters kunnen het Signal Iduna Park met de auto bereiken via de B1 Ruhrschnellweg en B4. Naast parkeren bij het stadion, kunnen fans hun voertuig achterlaten bij de Technische Universiteit van Dortmund en een pendelbus naar het stadion nemen.

Capaciteit van het Signal Iduna Park

De capaciteit van het stadion van Dortmund bedraagt tijdens competitiewedstrijden in de Bundesliga 81.365, maar wordt teruggebracht tot 65.829 voor internationale wedstrijden. Het Signal Iduna Park is het grootste stadion van Duitsland, het zevende grootste in Europa, en staat alleen achter het Camp Nou en Santiago Bernabeu in grootte als thuisbasis voor topclubs uit de Europese competities.

Deze historische locatie is klaar voor de grootste evenementen en het Europees Kampioenschap van 2024 is geen uitzondering.

Sorry!

Helaas is BetMGM momenteel niet beschikbaar in je land.