Wat kost gokken jou? Stop op tijd 18+
06:33
BetMGMBetMGM

VELTINS Arena, Gelsenkirchen

De Veltins-Arena is een modern wonder in de voetballerij, voorzien van een uitschuifbaar dak en glazen ramen. Het is gelegen in een groen park gecombineerd met industrieel erfgoed. Het Schalke stadion, of zoals het vanwege sponsorschap bekendstaat, de VELTINS Arena, is een locatie tijdens het EK van dit jaar. Hieronder kijken we naar het verleden, het heden en de toekomst van het stadion voorafgaand aan het toernooi en waar je op moet letten als je geluk hebt om tickets te bemachtigen!

Geschiedenis van de VELTINS-Arena

Een jonge millenniumbaby in vergelijking met andere befaamde stadions in Duitsland en Europa, zo kun je de VELTINS-Arena wel beschrijven. Het €191 miljoen kostende complex werd gebouwd door Hentrich, Petschnigg und Partner, en werd voltooid in 2001.

Het groene licht voor de ontwikkeling werd gegeven vanwege verschillende factoren. Een combinatie van de Europa League overwinning van FC Schalke in 1997, het feit dat het de 100e verjaardag van de club was in 2004, en hoe het oude stadion - het Parkstadion - aan het afbrokkelen was, betekende dat in 1998 een contract werd getekend om het nieuwe complex te bouwen.

Met een fundering van gegoten beton heeft het stadion ook een hypermodern uitschuifbaar veld, vergelijkbaar met de Sapporo Dome in Japan, het State Farm Stadium en Allegiant Stadium in de VS en het GelreDome in Nederland.

Het Schalke stadion is het vierde grootste stadion van de Bundesliga, met een unieke ambiance. Het is zelfs beoordeeld als het luidste stadion in Duitsland, met tot maar liefst 122 decibel.

Het met teflon gecoate glasvezel uitschuifbare dak kan schaduw en bescherming bieden tegen extreme weersomstandigheden, zodat toeschouwers volop van de wedstrijd kunnen genieten zonder last te hebben van regen, zon of wind.

Als er ooit een structurele aanwijzing was voor het erfgoed van een stadion, dan is het wel de 5 km lange bierpijplijn die van het stadion naar de brouwerij loopt. Duitsers staan bekend om hun liefde voor het drankje, maar een rechtstreekse bierleiding tussen de brouwer en een stadion is zelfs in Duitsland een unicum.

Dit zijn slechts enkele van de beroemdste sportevenementen die in het stadion zijn gehouden:

  • UEFA Champions League-finale van 2004

  • WK kwartfinale 2006: Engeland - Portugal

  • Wereldkampioenschap zwaargewicht boksen tussen Wladimir Klitschko en Ruslan Chagaev in 2009.

  • Wereldkampioenschap ijshockey 2010 met een opkomst van 77.803, destijds een wereldrecord bezoekers voor een ijshockeywedstrijd.

  • German Darts Masters 2018.

Welke wedstrijden worden er in de VELTINS-Arena gespeeld?

Er zijn drie EK 2024 groepswedstrijden in de VELTINS-Arena - inclusief een confrontatie tussen twee oude rivalen - en één knock-outwedstrijd. Een overzicht van de geplande EK-duels:

Locatie van de VELTINS-Arena

Het adres van de VELTINS-Arena is Rudi-Assauer-Platz 1, 45891 in Gelsenkirchen. Je bereikt het Schalke stadion tijdens het EK 2024 op de volgende manieren:

Met de auto

Als je een roadtrip maakt door Duitsland moet je afslag 6 (Gelsenkirchen-Buer) nemen op de A2 autosnelweg en afslag 17 (Gelsenkirchen-Schalke) op de A42. Deze route brengt je rechtstreeks naar de VELTINS-Arena. Er zijn ook borden voor de VELTINS-Arena bij het verlaten van de snelweg en met 14.000 plaatsen rond het stadion is er geen gebrek aan parkeerruimte.

Met de trein

Wie met het openbaar vervoer reist, kan de tram naar de VELTINS-Arena nemen vanaf het centraal station van Gelsenkirchen. Lijn 302 van de tram brengt je vanaf hier naar het stadion. Het duurt ongeveer 15 minuten om er te komen, waardoor fans voldoende tijd hebben om de bezienswaardigheden en geluiden rond de stad in Noordrijn-Westfalen te ervaren.

Attracties rondom de VELTINS-Arena

Vraag je je af wat je in Gelsenkirchen kunt doen voor aanvang van de grote wedstrijd? Bekijk deze attracties:

  • Zoom Erlebniswelt: Deze dierentuin is anders dan alle andere, omdat het drie verschillende themagebieden combineert - Azië, Afrika en Alaska. Bezoekers kunnen verschillende dieren zien in natuurlijke habitats en zelfs de kans krijgen om met sommige van hen te communiceren.

  • Nordsternpark: Een ongelooflijk populaire bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen, het biedt prachtige wandelpaden, een speeltuin voor kinderen en zelfs een openluchtzwembad tijdens de zomermaanden. Dus vergeet niet je zwembroek in te pakken!

  • Zeche Zollverein: Deze voormalige kolenmijn is nu een UNESCO-werelderfgoed en biedt rondleidingen om meer te leren over de geschiedenis van de steenkoolwinning in de regio. Het organiseert ook verschillende evenementen, zoals concerten en tentoonstellingen, gedurende het hele jaar.

Capaciteit van het stadion

De capaciteit van de VELTINS-Arena bedraagt 62.271 voor binnenlandse wedstrijden en een verminderde 54.740 voor internationale wedstrijden.

Sorry!

Helaas is BetMGM momenteel niet beschikbaar in je land.